Szkliwo jest tkanką pokrywającą powierzchnię zębów, a właściwie zębinę w obrębie korony. Szkliwo jest wytwarzane przez komórki szkliwotwórcze, w okresie, gdy zawiązują się tkanki zęba, decyduje ono o jego późniejszym kształcie. Produkcja szkliwa zanika w momencie, gdy ząb się wyrżnie – oznacza to, że nie ma możliwości jego odbudowy lub regeneracji. Jest to najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie, składa się głównie ze związków nieorganicznych – kryształów dwuhydroksyapatytu, a w niewielkiej ilości z wody i związków organicznych. Szkliwo pełni bardzo ważne funkcje – chroni zęby przed działaniem bakterii oraz przez oddziaływaniem czynników termicznych i chemicznych. Przeciwdziała również ścieraniu się zębów oraz pełni funkcje estetyczne. Ubytki w szkliwie lub jego pęknięcia przyczyniają się do rozwoju próchnicy, żółknięcia zębów oraz nadwrażliwości. Z wiekiem tkanka pokrywająca zębinę ulega starciu, stąd u osób starszych często można zauważyć abrazję (zużycie szkliwa).